Toivon, että moottoriurheilu jonakin kauniina päivänä kielletään! Tai jos ei kielletä, niin toivon ainakin moottoriurheilun muuttuvan niin paheksutuksi ja kalliiksi, että moinen kilpailutoiminta muuttuu täysin kannattamattomaksi ja nykylaajuudessaan katoaa.

Näin siksi, koska moottoriurheilu on vahingollista toimintaa. Se on vahingollista ennen kaikkea siksi, koska se ympäristöään raiskaavana ja luonnonvaroja tuhlaavana ruokkii täydellisen vääriä ja haitallisia arvoja samalla edistäen moista vastuuttomuutta ja ympäristöstä piittaamattomuutta muuallakin. Lisäksi moottoriurheilu ruokkii riskejä kaihtamattomia, röyhkeitä ajotapoja ja siten osaltaan antaa vaarallisia roolimalleja varsinkin nuorille miespuolisille kuskeille, joista hämmästyttävän moni haluaa itse kokeilla hallitseeko kesäautoaan kuten Räikkönen Ferrariaan. Kymmenet nuoret päätyvätkin holtittomien ajotapojensa takia mullan alle joka vuosi, nopeusrajoituksethan ovat vain heikkopäisille tarkoitettuja. Vaikka luonnonvalinta karsiikin liikenteestä usein sen vastuuttomimman aineksen, niin silti tuo on minusta valitettavaa - jos ei muuten, niin siksi, että tuo kaahaava vähemmistö vie mukanaan myös sivullisia.

1245490839_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pois alta elukat, risut ja männynkävyt! (kuva: www.fotosearch.com)

Onhan moottoriurheilu tietysti sekä tylsää että tyhmää seurattavaa, mutta tylsyys tai tyhmyys ei vielä itsessään ole syy kieltää mitään. Ehkä moottoriurheilun imago kärsii myös hieman kuluneen vuoden vastuuttomimmasta poliittisesta lausunnosta, jonka antoi eurovaalien alla nyt jo onneksi entinen europarlamentaarikko ja rallikuski Ari Vatanen. Hänhän kertoi meille ympäristönäkemyksistään, jotka lyhyesti luonnehdittuna ovat täyttä roskaa.

http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/Europarlamentaarikko+Ari+Vatanen+Iso+hiilijalanjälki+on+merkki+menestyksestä/1135246183829

Moottoriurheilun ystävät alkavat tässä kohtaa mielellään kertomaan kuinka paljon tekniikka on mennyt eteenpäin moottoriurheilun ansiosta. Tuokin argumentti, vaikka olisi tottakin, on kovin ontuva: vielä enemmän tekniikkaa ovat edistäneet sodat ja niihin valmistautuminen – tekeekö se sodista yhtään sen toivottavampia? Kannattaako sodankäynti tuon teknologian saamiseksi? Ja miksi vastaavaa teknistä kehitystä ei saataisi aikaan ilman moottoriurheilua? Ja tarvitaanko ylipäätään kaikkea tuosta kehitystä? Miksi noita kehitysinnovaatioita suunnataan lähinnä nopeuden ja tehon maksimointiin, kun innovaatioita tarvittaisiin vaikkapa akkuteknologiassa, polttoaineen kulutuksen minimoinnissa ja polttomoottorien korvaamisessa ympäristöystävällisiillä vaihtoehdoilla?  

1245490821_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

pärinäpojat paratiisissaan (kuva: www.fotosearch.com)

Olen vilpittömän iloinen formula ykkösten ”kriisistä” ja hajoamisesta, ja toivonkin, että mokoma vastuuton pelleily loppuu kokonaan. Aiheeseen sopivasti sanoisin jopa, että mitä nopeammin niin käy, sen parempi. Maikkarikin voisi korvata formulalähetykset jollakin oikeasti kiinnostavalla ohjelmalla - se olisikin Maikkarille jotakin aivan uutta.